Halvlek!!

När man var liten och skulle leka olika sporter så kommer jag ihåg en speciell sak som var väldigt viktig, det var främst när man spelade brännboll, men även vid fotboll och andra lagsporter, både påhittade och verkliga. Det som har fastnat i mitt minne är, när man har spelat ungefär halva tiden av vad man har tänkt att spela så skriker alla, och då menar jag verkligen alla, kanske framför allt de som var på utelaget i brännboll, men jag tror de i innelaget skrek också..... "SIDBYTE!!" inte för att jag kommer ihåg reglerna på alla sporter men just detta sidbyte måste ha varit nåt av det viktigaste i alla sporter, för det var verkligen viktigt att ingen missade detta...

NU är det dax för "SIDBYTE!!" på syllstocksbytet, "men" säger man av ordning då, jag har ju inte bytt nån syllstock än och det är helt riktigt, men nu när grunden är färdig och jag har lyft en hel del i Fjöset så ser man att det inte är helt stabilt, och min vän Ante säger att jag ska nog lyfta andra sidan lika mycket innan jag påbörjar nåt stockbyte, så det får väl bli så! (Ante é ju trots allt en riktig hantverkare, inte som jag, bara en Syllstocksbytaramatör!)

Så nu har jag ställt ner Fjöse på några gamla stockar(Rakt och fint eller hur mamma?) på framsidan och domkrafterna och jag radar upp oss för att bege oss Bakka Feuse!

- Bliru me?Färdigmurat!!

Igår, Lördag, hade jag experthjälp i form av Bengan, han hjälpte mig att få väggen som buktat ut på plats mitt ovanför den murade grunden, och dessutom så lyckades vi lyfta så pass att det gick att få dit den sista stenen i grundmurspusslet! =)


Nu blir det dax att lägga stockarna på plats, sju meter timmerstock blir nog ganska spännande att bära fram och baxtra på plats, plocka bort och såga ut timmerknut och fram och tillbaka..... får nog höra med Bengan igen?
Eller vad säger du Mattias??

Nu slutar det regna!!

Ha nu har jag lurat vädergudarna, inget mera regn i Vike he he..


Nu kommer det bli storm i stället :-(

Bra flyt!!

Idag har det gått riktigt bra, känns som man skulle bli murare i sitt nästa yrkesliv. Nästan hela framsidan färdig, bara lite småputs kvar och naturligtvis...
Som vanligt!
Så blev det en sten kvar, dock ingen domkraft ivägen den här gången, men däremot en stock från motstående vägg... och domkraften pumpad i högsta läget...suck... bara att vänta till dess att grunden härdat så den bär upp ytterligare en pallning och flytt av domkraft...men sen så.. :-D

Måste bara lägga upp en bild till..
Hmmm... snett??
Kan kanske tyckas att det kommer att bli snett?? men trots strävan vid domkraften(på utsidan dagen till ära) så har väggen begett sig utåt, grundstenen är rätt (tro det eller ej mamma!) och armeringsjärnet som sticker upp ska se till så att inte väggen jäser ut i framtiden..

Det var allt för i dag, nu ska jag lida lite med Sussin... :-(

Hade!!

Mura é roligt!

Idag blev första delen av muren färdig, imorgon ska jag försöka mig på att lyfta upp den södra delen av fjöse och få till att mura där, problemet är att den delen av väggen är fruktansvärt instabil, idag vickade ytterligare en domkraft när väggen gav sig iväg, denna gången utåt...naturligtvis, jag hade ju strävat inåt eftersom väggen ramlade av domkraften åt det hållet då.. Jag tror jag ska testa med att bulta på ett långt längsgående plank på insidan så att inte vissa delar får för sig att bege sig åt nåt håll som inte jag vill...

Inga bilder idag, men det är inte så mycket att se heller. Nu har jag gjort mig förtjänt av en BASTU!!

Hade!!

Börjat mura!

Idag började jag äntligen med grundmuren. Det stora problemet är att det är svårt att lyfta timmerstommen så högt som man skulle vilja, man måste helatiden palla, lyfta, palla, lyfta och försöka få det så att man kan mura så lång sträcka som möjligt för att slippa lägga till nån bit senare.


Och sent blev det, oh naturligtvis så stod det en domkraft ivägen, så en sten måste läggas dit efteråt! :(
Men nu é det på gång på riktigt iallafall..

I helgen blir det kräftskiva på riktigt, så någe mer murat lär det inte hinnas med denna vecka!

Hade!!

Bilder!

Här kommer en bildserie som min proffsfotograf till vän tog när vi gjöt den sista biten!Ny "Fas"

I Fredags kom det två kompisar till mig... dels en som jag känt länge och så en ny som jag aldrig träffat förut.

En sticksåg från FESTOOL och lyckan är fullständig! :-)
Och så var det ju förstås Mattias från Värmland, han och jag skulle ut och fjällvandra i helgen, vi har en årlig tradition att sticka till fjälls och dricka kaffekask och äta god mat, nu har det dock inte blivit riktigt varenda år, men vi ska bättra oss på den punkten, kanske tillochmed någon vintertur??!

En annan tradition som tydligen alltid infinner sig när vi ska till fjälls är att jag "ska bara"... :-(
Och i år var det "bara" gjuta färdigt sockeln till Fjöse, men efter litte pillande med gjutformen OCH inte minst figursågande med min nya sticksåg, så fick Mattias hjälpa mig att blanda betongen ;-)

och ÄNTLIGEN är hela sockeln på framsidan gjuten! Okej jag vet huset har tre sidor till, men det här var ju ett delmål iallafall.

Nu går vi in i en ny "fas" i syllstocksbytet...

Här har jag ritat ut ytterkanten på den blivande väggen, d.v.s. där jag nu ska påbörja att mura grunden som sedan syllstocken ska ligga på.
LECA-stenen på bilden har jag lagt dit för att se ungefär hur det kommer att bli och som det ser ut så måste jag lyfta Fjöse en aning för att det ska gå smidigt att mura, längst upp ska ju armeras också och det ser lite trångt ut.

Thats all for today folks..

En liten melodi!!

Än så länge håller jag på med framsidan, men tids nog så.. Tack Sussin!!

Nära nu!

Plocka bort gjutformar, hissa och palla tar längre tid än vad man tror, hade tänkt mig att hinna göra den sista gjutformen idag..

Nära nu
Men nu är det nära, sulan nere till höger ska förenas med den uppe till vänster, sen är det dax att börja mura..

Det var lite historia det..

Härifrån ska jag försöka mig på att uppdatera så fort det händer nåt av värde, och framför allt om jag har några bilder på det, för det är ju roligare att se bilder än att läsa text, eller hur?

Gjutning!

Pallat och klart
När stommen är lyft och de ruttna stockarna avlägsnade var det "bara" att palla upp så gott det gick, man vill ha så mycket svängrum som möjligt och helst ska det inte vara för ostadigt ovanför, så man får ett hus i huvudet när man håller på..


Sen var det till att snickra ihop lite formar att gjuta i. Jag har anpassat formbotten efter de forna grundstenarna som ligger kvar i botten, de har ju legat där i ett antal år, så förmodligen så är de en ganska stabil grund att gjuta på. Lite småpyssligt var det förstås att figursåga..


I med betongen härda och väck med formen, här går det undan, men man får inte glömma armeringen, Ante tyckte inte jag skulle snåla med armeringsjärn, så jag köpte fler på ByggMax, jag skulle ju ändå köpa mer betong, närmare bestämt 70st 25kg´s säckar för framsidan, tänk om man kunde beställa små betongbilar, eftersom det inte går att gjuta hela framsidan i ett stycke, så måste jag blanda för hand.. :-(

Slätt och fint
Slätt och fint ska det va´ i dörröppningen, eftersom det inte kommer att ligga en hel stock i botten så har jag gjutit in armering på båda sidor om dörren, så att inte väggen kan röra sig utåt eller inåt, hoppas att detta är en fungerande teori, väggen till höger om dörren har nämligen böjts utåt, det ska gudarna veta att det inte kommer bli lätt att få den på plats igen.. Jag har försökt ;-)

Det stora lyftet!

Äntligen så kan man ställa undan spaden och plocka fram domkrafterna:-) det är ju ändå lyfta "Fjöse" upp ur marken som är det primära målet med resan.

Vingligt
På vingliga uppallningar och med försiktig hand började vi (Tack Christer) lite försiktigt lyfta väggarna. Plankorna på väggen är bultade igenom stockarna för att hålla samman dessa och för att man ska ha nått att lyfta i när hela härligheten står på backen, det är lite påfrestning på bandaget kan man se på bulten som sticker ut i det bortre planket, den var rak när vi började ;-)

Dax att börja lyfta
Hela framsidan måste lyftas samtidigt för att det inte ska bli för stora påfrestningar i huset. Och för att jag ska kunna gjuta sulan hela vägen förstås..

Lappverk
Södra sidan på väggen är ett lappverke av sällan skådat slag och iochmed att syllstocken (som förmodligen var den enda långa stocken) har ruttnat bort, så är det inget som håller samman den delen av väggen, den södra väggen tenderar att vilja bege sig söderut när man lyfter i den, vilket medför att glipor mellan stockskarvar och vid fönstret blir oroväckande stora, detta blir spännande när det ska till lite högre lyft inför stock och mur placering..?

Dränering!

Efter idogt Googlande och surfande om dränering, så togs beslut om att dräneringen SKA ligga 10 cm under grunden på högsta platsen! Jag tyckte det det såg grunt ut och eftersom hela rasket ska lyftas en aning så ser det ut som om rören ligger ovanför marknivå på vissa ställen, detta kommer att lösa sig när jag fyller tillbaka runt grunden.


Rören la jag direkt på marken för att lätt kunna avväga och se så de hamnar där de ska, sen trädde jag in markduk under och fyllde på grus, därefter vek jag upp duken och la grus ovanpå så att det ska bli en stabil yta att jobba vidare på.

Grus påfyllt
Sådärja, allt grus är på plats och med avvägningslaser har jag mätt upp en nivå(sträcket på pinnen) som den gjutna grunden ska vara på.

Och på baksidan
Denna avvägning gjordes i alla fyra hörnen och sen spikade jag på plank som ska fungera som stöd för vattenpasset, helst skulle man ha laserinstrumentet hela tiden under gjutningen, men det kostar inte gratis att hyra ett sånt..

Dräneringsgrävning!

Grunden för en bra grund är en perfekt dränering, vi hyrde en minigrävare för att underlätta arbetet och ROLIGT var det dessutom.

Påbörjar dräneringsgrävningen
Att gräva detta för hand skulle ta längre tid och detta med grävaren var faktiskt det enda som gick fortare än beräknat!

Framsidan färdiggrävd
Framsidan färdiggrävd och "Fjöse" har inte rasat :-)

Baksidan lite trixigare
Baksidan gick rättså smidigt den med, även om det var en aning trixigare att komma åt där det stått utbyggnader och gamla vedbodar.

Grävling på tomten?
Sådär ja, färdiggrävt och det ser ut som en grävling varit i farten. Såhär i efterhand så skulle man nog ha sorterat lite vettigare när man grävde och inte bara lagt undan massorna där de fick plats för tillfället.

Ett enkelt syllstocksbyte!

Här kommer jag försöka mig på att beskriva de olika momenten vid renoveringen av "Fjöse" f.d. ladugården! samt lägga upp lite bilder för den som é intresserad.