Betong, betong, betong...

Nu idag har jag och Oliver blandat betong för sista gången... kanske.. det kan ju förståss ska fixas till någon stödpunkt på nåt ställe till, men nu är i alla fall grundgjutningen avklarad. Och vilket tempo sen, vi var bortbjudna på middag klockan 18:00 och vi kom inte ens en timme försent, det kallar jag snabbgjutet..Och skitig blev man. Hög luftfuktighet, svett-tempo och betongsäckar.. gåbort makeupen var redan lagd!

Idag hade Pohlman lovat regn hela dagen, så då regnsäkrade jag gjutplatsen redan igår.. och vad händer?Inte en droppe regn! inte för att man ska klaga över det, men denna dag var ju planerad hemfärd från "Fjälltour 2010", men denna tour blev inställd p.g.a. Pohlmans löfte! :-(
Nåja, nu é ju Fjöse nästan färdigt tack vare detta..Så nu är det bara lite murning och timmring kvar...

Foderbord, ett minne blott!

Idag har jag och Oliver tagit itu med Foderbordet, en pjäs på 5x1 meter i gjuten fornbetong, ingen armering och fullproppad i sten.Oliver har slitit på med slägga och spett och jag har mest lastat och kört skottkärra.

Snart är det dax för sista gavelns grundgjutning, dock är denna gavel otroligt instabil då de tagit upp för en garageport på ena sidan och lagat lite på den andra, så det blir en hel del lyfta och staga och försöka att inte riva omkull någon vägg!!Putsat och fint och de taffliga skarvarna syns strax till höger om fönstret.

Nära nu..

Första syllen på plats..

Efter mycket pyssel och en hel del svordommar så ligger den där den ska..Efter allt hissande och pallande så visade det sig att hela gaveln på Fjöse hade flyttat sig 10 cm ifrån där det stod i fjol när jag gjöt långsidesgrunden, vilket innebar att jag var tvungen att få tillbaka huset där det en gång stod... och nu står det där, rakt och fint, eller hur mamma?

Stockcar race!!

Ja ha, då har man småbörjat med timmringen då, eller i allafall lagt ut stockarna där de ska vara. Jag har länge funderat på hur jag ska förflytta dessa sexmeters "pinnar" på egen hand, när jag satt och kollade Clas Ohlsonkatalogen (JA självklart på dass, det är där man läser CO),  -"Heureka" självklart blir det ju Stockcar!

Bilden får tala för sig själv! =)Ganska stor svängradie, men det var förhållandevis enkelt att flytta dem dit man ville ha dem. Om det bara é uppehåll imorgon så ska.......näe just ja imorgon är det Söndag och vilodag, annars skulle jag påbörjat försöken med att få stockarna på plats... vi får se...?

Ny idé!

Jag har ju lovat, så här kommer ett första utkast av min nya idé..Mindre gräs att klippa och en liten parkering utanför garaget, inte så dumt va´?

I övrigt har dagen gått åt till att gräva ut lite inne i Fjöse, mura klart norra delen och fundera på hur jag ska göra med själva timringen, hantera 6m långa timmerstockar blir nog nåt att bita i och i vilken ordning ska man lägga timmerstockarna...?
Sedan hann vi med att fira halvtid på det andra underverket oxå, middag med goda vänner på Captain Cook! :-)

Murat lite..

Idag var det i alla fall uppehåll, inte så varmt men tillräckligt för att cementblandaren inte skulle stanna hela tiden.Som man kan se så lyfts hela Fjöse i Kristers gamla spännband, hoppas det håller hela säsongen ;-)

Och en bild som egentligen skulle passat bättre igår, men den blev inte tagen förrän idag..Öppet och fint, snart ska det börjas med utgrävning! Alla frivilliga grävlingar kan anmäla sig här i bloggen! ;-)

Regn regn regn...

Idag regnade det så det gick inte ens köra cementblandaren, jag började på att mura grunden, men efter att jorfelsbrytaren vägrade gå igång efter tretton avbrott, så var det bara att lägga ned detta och det var ju tur att jag beslutade mig för att hålla till inomhus med tanke på vad som senare skulle komma...Åska och regn så man fick vara glad att Fjöse inte skakade av domkrafterna.

Näe, det fick bli rivning i stället och rivning det blev. Den forna timmerväggen mellan förrådet och verkstaden är numera ett minne blott..Stockarna ska användas för att sätta igen den nuvarande garageporten, ja just ja, jag har ju inte berättat att det blir garage på tvären i stället, och att infarten ska vara inifrån gården, det blir MYCKET bättre och man slipper stå ute på vägen när man öppnar garageportarna för att parkera bilen!

Och mörkt blev det..Återigen fick den trogna halogenstrålkastaren kasta sitt sken inne i Fjöset..

Gonatt!!

Börjat timmra så smått..

Igår satte jag motorsågen i första timmerstocken... i alla fall en liten bit av en timmerstock, det var nämligen så att jag var tvungen att byta ut änden på ena stocken för att över huvud taget kunna lyfta någe mera, så nu är första knuten knuten.Och idag har jag mestadels passat in denna bit där den ska sitta... efter många om och men så sitter den där och det gick att lyfta under den, nu ska jag mura lite innan nästa knut.

1,1 Ton!

Idag har det gjutits den längsta sträckan i Fjösets historia, hela gavelns grund gick att gjuta i ett stycke och detta betyder att jag hanterat 1,1 ton betong idag, lyft 39 cementsäckar á 25kg, blandat i 117 liter vatten och kärrat detta till formen.
Ett litet bidrag till sopberget!Men det blir fint när det blir färdigt.Nu blir det inte mer för idag...ska fnula lite på en idé jag fick i gårkväll, vi var nämligen och köpte garageportar igår....! Kanske kommer det en photoshoppad bild lite senare??Det börjar ta form...

Figursåga gjutformen runt den befintliga stengrunden är tidsödande och plywoodödande, när jag var färdig med utsidan idag så var både tiden och plywooden slut..Njae...kanske inte helt slut på tid, men utan plyfa ingen form, så jag och Oliver lastade ännu ett lass med betong som ska slängas på soptippen.Syns inte så bra på den mörka bilden, men släpet är fullt och solen går ner..

Imorgon gryr en ny da´ oh då j-lar...

Oh du ljuva semester.....

Nu har det blivit varmt....äntligen...och uppehåll tillräckligt länge för att man inte ska drunkna när man visar sig utomhus, så NU ska här gjutas.
I helgen som gått har jag och Bengan förberett så det stått härliga till.Gräset é klippt och gaveln är frilagd, så nu är det bara att snickra gjutform och blanda betong, det är nästan så man ser fram emot det nu, jag kommer ihåg hur less jag var i höstas, men nu ska det bli riktigt roligt...?

Så Fjöse.....Here we go!! Oh Bengan, bilden é tagen med 10-20an inställd på 10mm, men inga fötter é med. ;-)